Patrick Mollema

C.V. Patrick Mollema
 
1982-1986  
MTS fotografie te Den Haag
 
1982-1986
Fotografie voor o.a. modeshow Fong Leng, de show, Gersson lingerie en badkleding,  trouwreportages kapsel fotografie, tafellinnen en beddengoed  voor at Home en diverse andere product fotografie. In de zelfde periode was ik ook de vaste fotograaf voor de Nederlandse Boksbond. Legendarische bokspartijen heb ik vast mogen leggen. Onder andere twee Europese titelgevechten van Koopmans - Blanchard, Pedro van Raamsdonk en Regilio Tuur nog als junior bokser. Tot in de late uren werken en altijd hele moeilijke licht omstandigheden (leer je heel veel van) en overal naar toe per trein. En zie dan 's avonds nog maar eens met de laatste trein thuis te komen als studentje!  

1986-1994
Werkzaam als professioneel fotograaf voor andere klanten als; Akzo, Sikkens, Olivetti, Phas cosmetica, Heineken, KLM en Boerhaeve museum. Werk bestond veelal uit reclame- en productfotografie. Daarnaast heb ik vele interieur fotografie opdrachten voor horeca interieur bedrijven gemaakt.     

1994-1996  
Werkzaam bij de firma Compac. Importeur van Casio digitale camera’s, de uitvinder van de digitale fotocamera. Niemand was dus in 1995 nog van de hoogte van digitaal fotograferen en dus was het in deze periode pionieren en heel veel uitleggen. Ook was er nog niemand, behalve mijzelf dan misschien, die kon vermoeden dat digitaal fotograferen wel eens een heel groot succes zou gaan worden. Ik ben er in ieder geval nog steeds trots op dat ik mede aan de wieg van de digitale fotografie heb gestaan.                
      
1996-2002  
Bij Nikon Europa werkzaam als Marketing Manager Europa. Een nieuwe Nikon afdeling begonnen met helemaal niets (slechts drie mensen en nog geen camera's) Nikon is erg laat begonnen met haar digitale camera's. Er moest een flinke achterstand ingehaald worden. Dat hebben we gedaan. Toen ik kwam werden er 180 digitale camera’s per jaar verkocht in geheel Europa. Toen ik wegging waren er dat 180.000 per jaar voor geheel Europa.

Na mijn vertrek stond Nikon er heel goed voor in Europa. Men had inmiddels een goede tweede positie in geheel Europa bereikt. Eén van mijn hoogtepunten was het ontwerpen en introductie van de legendarische D-1 spiegelreflex camera. Van gesprekken over de hele wereld, speciale pers introducties in heel Europa de belangrijkste Europese pers en kranten en de daarbij behorende pers conferenties. Later zou de D-1 niet geheel onverwacht de EISA award winnen voor Europa's beste professionele digitale camera. Daarnaast heb ik hier mijn voorliefde voor het geven van trainingen en cursussen gevonden en ontwikkeld. Alle Europese Nikon distributeurs, vele persfotografen, grote Europese kranten, Europees winkelpersoneel en Nikon Europa personeel heb ik op digitaal gebied getraind.  

2002- 2005  
Wederom werkzaam bij Compac om onder andere de omzet van Casio digitale camera's weer naar een hoger niveau te brengen. Eerst werkzaam als product manager en later als sales en marketing manager. En tja, soms kan het raar lopen en aldus viel ik zonder dat ik het doorhad omhoog naar de functie van Genreral Manager. Wat een verschrikkelijke job was dat! Hard werken en een zeer uitdagende taak omdat Casio een niet traditioneel fotografie merk was. De beloning kwam onder andere door twee jaar achter elkaar de prijs voor Europa's beste digitale camera (compact) te winnen. Zelf heb ik verkozen om bij deze werkgever te vertrekken omdat het geldelijk gewin van en voor en door de aandeelhouders niet meer paste bij mij. Veel bereikt en meegemaakt, maar het was absoluut geen leuke tijd.

2005 - heden  
Mede door de laatste jaren die niet leuk waren heb ik samen met mijn vrouw Babs ervoor gekozen om iets heel anders te gaan doen. Hopelijk iets wat veel meer bevrediging en plezier zou gaan geven. En daarom zijn nu digitale fotografie cursussen geven en een camping runnen samen met mijn vrouw mijn bezigheden.  Vaak zeg ik tegen cursisten:"van mijn hobby heb ik ooit mijn werk gemaakt en vervolgens heb ik er weer mijn hobby ervan gemaakt. Lesgeven en kennis doorgeven is mijn passie.En dit is al dertien seizoenen een groot succes. Een kwestie van passie, zoals ik alles altijd met passie heb gedaan. Week in en week uit en jaar in en jaar uit kan en mag je daarop rekenen.

2017
  • Expositie Corrèze en Cantal landschappen, Hotel Le Teulet, Le Teulet
  • Expositie Rugby fotografie CA Brive, Bar Tabac, Argentat

2018
En waar werk ooit hobby werd, en werk weer hobby, lijkt het erop dat ik ben gaan opvallen met mijn fotografie in de Corrèze, Frankrijk. Ik word meer en meer gevraagd voor het maken van fotografie opdrachten. Erg leuk na al die jaren van inactiviteit. Omdat mijn cursussen zo goed lopen heb ik de luxe om alleen aan te pakken wat ik echt leuk vind om te doen.

Serie gemaakt voor het Conseil departemental Corrèze. Un territoirs et des hommes.
  • Expositie la Maison de la Nouvelle Aquitaine, Parijs
  • Expositie zelfde serie in Bordeaux
  • Expositie zelfde serie Tulle tijdens Nuits de Nacre.

En nog vele andere opdrachten voor diverse lokale bedrijven.